FireFox

FireFox is de voortzetting van de Netscape. Voor 1997, toen de browseroorlog begon, was dat de meest gebruikte browser. Met de opkomst van Internet Explorer (standaard bij Windows meegeleverd) verloor Netscape snel marktaandeel. De broncode werd Open Source en ging verder onder de naam Mozilla. De code werd herschreven en zo ontstond FireFox. Dit was de een van de eerste browsers met tabbladen en bruikbaar op meerdere besturingsystemen, dus ook op Linux en Mac OS X. Omdat een grote gemeenschap mee helpt worden lekken sneller gedicht en is FireFox veiliger. Daarnaast is het sneller en zijn er een groot aantal add-ons verkrijgbaar en dat allemaal gratis.

Naar de Mozilla website         Hier kun je FireFox downloaden

Chrome

Google Chrome is een opensource webbrowser ontwikkeld door Google. Chrome is gebaseerd op Chromium, een Open Sourceproject van Google. Het was de voorloper van het besturingssysteem Chrome OS waar Google nu aan bouwt. Het is sinds 2008 beschikbaar en inmiddels zijn er beta’s voor Linux en de Mac. Google is met Chrome gestart omdat ze vonden andere browsers steeds trager werden en ontwikkelingen niet snel genoeg gingen. Nieuwe ontwikkelingen als Google Wave, maar ook YouTube werken beter op Google’s eigen browser. Daarnaast start de browser zeer snel in vergelijking met anderen.

Naar de Google Chrome pagina        Naar de download

Safari

Apple is de ontwikkelaar van Safari en wordt al een tijdje als standaard browser bij het besturingsysteem van Apple, Mac OS meegeleverd. Het is ook de standaard browser op de iPhone en wint steeds meer marktaandeel. De interne motor van deze browser is eigenlijk dezelfde als van Chrome. Inmiddels is er ook een versie voor Windows beschikbaar. Ook deze browser is weer veel sneller dan de bekende Internet Explorer en FireFox. Safari is de eerste webbrowser die geslaagd is voor de Acid2-test en dat betekend dat deze browser de webstandaarden volledig ondersteund.

Naar de site van Apple         Download hier Safari

Internet Explorer

Internet Explorer is inmiddels aangekomen bij versie 8. Begin jaren 90 maakte Microsoft een verkeerde inschatting toen men dacht dat de ontwikkeling van internet niet zo’n vaart zouden nemen. Toen men dat inzag nam het Mosaic over, bouwde het om tot Internet Explorer en ging dat standaard meeleveren met Windows. Hierdoor is heeft Internet Explorer verreweg het grootste marktaandeel. Niet iedereen is gelukkig met de vele bugs die er in zaten en nog zitten en de gebrekkige ondersteuning van webstandaarden. Versie 8 is inmiddels geslaagd voor de Acid2-test dus dat laatste lijkt beter te worden. Maandelijks zijn er patches om lekken te dichten.

Microsoft        Internet Explorer 7         Internet Explorer 8

Opera

Opera is een webbrowser die ontwikkeld wordt door het Noorse bedrijf Opera Software. De browser is beschikbaar voor veel besturingssystemen o.a. voor Windows, Mac OS X, Linux en nog vele andere. Ook is er een speciale versie van Opera voor de mobiele telefoon. Opera was de eerste browser die met tabs werkte. Sinds versie 8.50 van september 2005 is de pc-versie van Opera gratis en reclamevrij. Het bedrijf Opera genereert net als Google inkomsten uit de zoekacties die met de browser gemaakt kunnen worden. Opera heeft echter maar een zeer bescheiden marktaandeel.

Naar de website van Opera         Hier is Opera te downloaden