Keepass

Vandaag de dag moet je veel wachtwoorden onthouden. Je hebt een wachtwoord om in te loggen, één voor uw e-mail, online wachtwoorden, waarschijnlijk voor meerdere websites, maar ook allerlei ander informatie, pincodes b.v. die u geheim wilt houden. De lijst is eindeloos. Het is aan te raden om verschillende wachtwoorden voor elk account te gebruiken. Want als u slechts één wachtwoord hebt en dat overal gebruikt het valt in verkeerde handen, dan heb je een probleem …. Een ernstig probleem. De dief zou toegang hebben tot uw e-mailaccount en alle websites waar u wel eens inlogt, etc. Maar hoe onthoudt u al die wachtwoorden? KeePass is een gratis open source password manager, die u helpt om uw wachtwoorden te beheren op een veilige manier. U bewaard al uw wachtwoorden in één database, die is vergrendeld met een master wachtwoord of een sleutel-bestand. Dus hoeft u slechts een enkel hoofdwachtwoord onthouden of het sleutelbestand te selecteren om het beveiligde bestand te komen. De databases worden versleuteld met behulp van de beste en meest veilige encryptie-algoritmen op dit moment bekend (AES en Twofish). Er zijn een groot aantal versies voor allerlei telefoons en ander apparaten zodat u uw gegevens ook veilig mee kunt nemen.

Naar de website        Naar de download

Veracrypt

Met VeraCrypt is het mogelijk om je bestanden te beveiligen. VeraCrypt is de voortzetting van TrueCrypt, waarvan de ontwikkeling in 2014 onverwachts werd gestopt door de ontwikkelaars, omdat het niet 100 % veilig zou zijn. De waarschuwing kwam als een onaangename verrassing zonder verder uitleg. Op basis van TrueCrypt werd door een groep verder ontwikkeld, getest en de code aan uitgebreid onder zoek onderworpen en inmiddels veilig verklaard. Gebruikers van TrueCrypt kunnen onmiddelijk aan de slag met VeraCrypt. Je kunt VeraCrypt gebruiken om een virtuele versleutelde schijf te maken (VeraCrypt noemt dit een container) in een gewoon bestand op je harde schijf, en dit dan te “mounten” als een echte schijf. Ook is het mogelijk een complete hardeschijf partitie te versleutelen of een deel ervan, maar dat kan ook extern apparaat zoals een USB stick zijn. In dit beveiligde deel kun je vervolgens gegevens opslaan die je niet openbaar wilt hebben mocht je de stick kwijt raken. VeraCrypt kent ook een zogenaamde Traveller mode. Hiermee is het mogelijk een USB stick dusdanig in te richten dat bij het aansluiten van de stick op een willekeurige computer, de VeraCrypt software op de stick automatisch wordt gestart. Je kunt dan makkelijk je met een wachtwoord beveiligde disk mounten en bij je versleutelde bestanden komen.

Naar de website        Naar de download        Handleding voor VeraCrypt

Nederlandse handleiding hoe TrueCrypt te installeren op USB.

Passwordmemory

Password Memory 7.1 is gratis voor persoonlijk gebruik. De hoofdfunctie van het programma laat zich raden: het slaat al uw wachtwoorden op. Maar in tegenstelling tot de meeste ander programma’s, worden de wachtwoorden versleuteld opgeslagen, middels verschillende algoritmes. En in plaats van tientallen verschillende wachtwoorden uit uw hoofd te leren, hoeft u alleen het hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot de database. Het programma start in het Engels, maar in de opties kunt u dit wijzigen in Nederlands. U zult zelf al uw accounts en wachtwoorden handmatig moeten invoeren, maar dat is wellicht een uitgelezen moment om schoon schip te maken en al uw wachtwoorden te vervangen. Met Password Memory kunt u namelijk snel en eenvoudig wachtwoorden genereren. Neem bijvoorbeeld extreem lange wachtwoorden met lastige karakters die u ‘onmogelijk’ zelf kunt onthouden. Want dat hoeft ook niet: met Password Memory kunt u inlognaam en wachtwoord simpelweg naar het klembord kopiëren en vervolgens plakken op de juiste plek. Jammer is dat het klembord niet automatisch gewist wordt. Dit kan wel met de Plus Editie, die nog wat andere extra opties heeft. Een licentie kost $ 20, dus mocht u tevreden zijn over het programma, dan kunt u dit overwegen.

Naar de download

Axcrypt

AxCrypt is de toonaangevende open source encryptie-software voor Windows. Het integreert naadloos met Windows en kan comprimeren, coderen, decoderen, opslaan, verzenden en werken met afzonderlijke bestanden. Integratie met Windows Verkenner (rechter muisknop) maakt AxCrypt de gemakkelijkste manier om de individuele bestanden in Windows te versleutelen. Dubbelklik integratie maakt het openen, bewerken en opslaan versleutelde bestanden net zo makkelijk als het werken met niet-gecodeerde bestanden. Veel extra functies, maar er is geen configuratie nodig, gewoon installeren en gebruiken. AxCrypt versleutelt bestanden die veilig zijn en gemakkelijk naar andere gebruikers via e-mail kunne worden gestuurd. Self-decoderen van bestanden worden ook ondersteund, waardoor het niet nodig is om AxCrypt overal te installeren. AxCrypt is vertaald in het Engels, Deens, Zweeds, Nederlands, Duits, Hongaars, Spaans, Frans, Italiaans en Noorse. Axantum heeft ook een Online Password Manager genaamd Xecret.

Naar de website        Naar de download

Lastpass

Het LastPass hoofdwachtwoord is het laatste wachtwoord dat u nodig zult hebben. Het zorgt er voor dat u: • Wachtwoorden van hoge kwaliteit kunt genereren met de wetenschap dat u er maar één hoeft te onthouden; • Aan kunt melden bij uw favoriete websites met één muisklik; • Uw gegevens kunt bekijken en beheren vanaf meerdere computers; • Uw aanmeldgegevens met vrienden en bekenden kan delen en anderen aanmeldgegevens met u kunt laten delen. • Het importeren van wachtwoorden uit andere wachtwoordbeheer software zoals Roboform, Keepass, PasswordSafe, MyPasswordSafe, Firefox and IE’s ingebouwde wachtwoordbeheerders; • Het exporteren van uw gegevens die altijd aanwezig zijn via de invoegtoepassing en de website. Het maakt de overschakeling naar een nieuwe computer of het gebruik van meerdere computers stukken gemakkelijker. Het werkt met alle browsers samen en heeft plugins voor IE, FireFox, Google Chrome en Safari. Uw gevoelige gegevens zijn lokaal versleuteld met AES en worden daarna pas geüpload om ze te synchroniseren met andere computers of browsers.

Naar de website        Naar de download