Het laatste nieuws

  20 februari en 26 februari

Lockbit ransomwarebende uit de lucht.

De website van de Lockbit ransomwarebende is door Britse NCA in beslag genomen. “Operation Cronos” was een gezamenlijke actie van Britse National Crime Agency, Europol, FBI en Nederlands, Duitse, Canadese en Franse politie. Op de website op het darkweb, staat een afbeelding van de diensten die geholpen hebben en de melding dat de service offline is.

Lockbit is een ransomewarebende met Russische root die in de afgelopen jaren duizenden ransomewareaanvallen heeft uitgevoerd, waarvan vele, ook grote bedrijven slachtoffer van zijn geworden. Ze zouden daar miljarden mee hebben verdiend.

Ook in Nederland en België zijn tientallen slachtoffers gemaakt. O.a. KNVB, Joris Zorg, Deutsche Bank, het Engels Royal Mail, Boeing. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer slachtoffers, omdat veel bedrijven er voor kiezen om het niet publiekelijk te maken en maar te betalen.

Bij de actie zijn ook bijna 1.000 decoderingssleutels in beslag genomen, die het mogelijk maken om slachtoffer te hebben hun systemen te ontgrendelen.

Meer infoop de volgende websites: Bleeping Computer, Eurpol en Politie

Verwacht wordt dat dit niet het einde is van Lockbit, maar dat de groep ondergronds gaat om te hergroeperen. De Japanse politie heeft geholpen bij het maken van een decryptietool voor Lockbit en die gepubliceerd op NoMoreRansomware

In de Verenigde Staten is een website geopend waar slachtoffers zich kunnen melden. LockBit Victim Reporting Form

  20 februari

Gevangenis lekt gegevens van Gedetineerden.

Penitentiaire inrichting Nieuwegein lekt door een ‘menselijke fout’ gegevens van 385 gedetineerden naar een contactpersoon van een gevangene.

Dat gebeurde per ongeluk. Naast de namen van gevangenen zijn celnummers, strafrechtketennummers en informatie over voorwerpen die gevangenen hebben ingevoerd uitgelekt.

Gelukkig zijn er geen adresgegevens gelekt, maar dat was ook niet spannend geweest, wat ze wonen allemaal op het zelfde adres. 😊

Dienst Justitiële Inrichtingen

  26 februari

Inmiddels heeft Lockbit ook weer van zich laten horen en hij probeert uit te leggen wat er is gebeurd. Bericht van Lockbit en zijn uitleg

Kennelijk had hij de zaken zelf ook niet helemaal voor elkaar. Volgens hem kon de hack door de politie plaatsvinden omdat een PHP-server niet op tijd van de nieuwste update was voorzien. De politie heeft dus gebruik gemaakt van iets waar Lockbit ook continue gebruik van maakt. Inmiddels heeft hij de zaak op orden en is dus weer “back in business”

Daar gaan we dus nog meer last van krijgen. Hij dreigt ook overheden nog vaker aan te vallen.

Bericht hierover op Tweakers

Saillant detail: hij zegt dat hij documenten over een rechtzaak tegen Trump in handen heeft en dreigt die 2 maart openbaar te maken als er geen losgeld wordt betaald.

Meer informatie hierover Ik denk dat dit de FBI alleen nog maar actiever maakt…

Wordt ongetwijfeld vervolgd….!