LibreOffice

LibreOffice wordt gezien als belangrijkste alternatief voor marktleider Microsoft Office. De ontwikkeling wordt gedaan door de The Document Foundation en zij wil een open source alternatief bieden tegen de dominante marktpositie van Microsoft Office. Het wordt geheel door vrijwilligers onderhouden. LibreOffice hanteert het standaard document formaat OpenDocument, waardoor met name overheidsorganisaties in verschillende landen (die steeds meer verplicht worden om een open bestandsformaat te gebruiken) ertoe neigen om over te stappen. Inmiddels is het een volwaardig alternatief voor Microsoft Office en beschikbaar voor vele besturingssystemen (o.a. Windows, Linux en Mac) en in meer dan 100 talen. Het bestaat uit de volgend modules: • Writer: voor tekstdocumenten en HTML-documenten (vergelijkbaar met Microsoft Word) • Calc: voor werkbladen (spreadsheets), (vergelijkbaar met Microsoft Excel) • Base: voor databases (vergelijkbaar met Microsoft Access) • Draw: voor tekeningen (vectorgrafiek) • Impress: voor presentaties (vergelijkbaar met Microsoft PowerPoint) • Math: voor formules Deze programma’s kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen als XML-bestand. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestanden uit de Microsoft Office-bundel. Ook bestaat er de mogelijkheid om PDF te exporteren. Inmiddels is versie 5 uitgebracht. Er is ook een meeneem-versie die vanaf USB of een lokale schijf kan werken zonder installatie. Hiermee wordt het een bijzonder krachtig Office pakket. U kunt uw gegevens ook op dezelfde USB-stick opslaan zodat u uw gegevens en de programma’s overal mee naartoe kunt nemen en gebruiken. Het is wel zaak dat u natuurlijk voorzichtig en zorgvuldig omgaat met de USB-stick en hem niet verliest. Het beste zou zijn dat u uw bestanden zou beveiligen met b.v. een programma als TrueCrypt. Zie 5 tips om geheim te houden

Naar de website         Naar OpenOffice NL        Naar de NL download

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice is ook een alternatief voor Microsoft Office. StarOffice heeft dit pakket ontwikkeld, maar dit bedrijf werd in 1999 overgenomen door Sun. De broncode werd vrijgegeven en vervolgens werd de ontwikkeling door Oracle gedaan. Dat had tot gevolg dat een groep zich afsplitste en verder ging als LibreOffice. OpenOffice.org gebruikt ook document formaat OpenDocument. Het is ook een alternatief voor Microsoft Office en net als LibreOffice beschikbaar voor vele besturingssystemen (o.a. Linux en Mac) en in vele talen. Het heeft de volgend modules, Writer, Calc, Impress, Draw, Base, Math. Deze programma’s kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan en natuurlijk horen daar de bestandformaten uit Microsoft Office-bundel en Pdf bij. En ook hier is een portable versie van voor op de Usb-stick.

Naar de website        Naar OpenOffice NL        Naar de NL download

WPS office

WPS Office 12 Free,is een gratis office suite die uit een tekstverwerker, een spreadsheet-programma en een presentatie maker bestaat. Deze drie programma’s kunnen u helpen bij uw dagelijkse werkzaamheden.

• Writer - Efficiënte tekstverwerker; • Presentation - Multimedia presentaties programma; • Spreadsheets - Krachtige tool voor de verwerking van gegevens en analyse;

WPS Office 12 Free ondersteunt Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch en Pools. Wij hebben hier een link naar een Nederlandse spellingcontrole gevonden, maar weten niet of deze helemaal bijgewerkt is. Het programma kan omgaan met zowel de bestandsformaten van Microsoft Office en Libre Office Het is een gratis suite, maar WPS Office komt met een aantal innovatieve functies, zoals de paragraaf aanpassing gereedschap en meerdere tabbladen functie. Het heeft ook een PDF converter, spellingscontrole en het aantal woorden functie. De gratis versie heeft als nadeel dat zowel prints als PDF’s een watermerk krijgen. Er is ook een Linux-versie. Maar er zijn ook versies voor Android en IOS waarmee je bestanden kunt bewerken op smartphone en tablet. Dat kan handig zijn als je de bestanden in de cloud opslaat.

Naar de website        Naar de download

Google Drive

Google Drive is een online dienst van Google. Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. De dienst is vergelijkbaar met de betaalde programma’s Word, Powerpoint en Excel van Microsoft. Om van Google Docs gebruik te kunnen maken, is er een Google Account nodig. De aangemaakte documenten en spreadsheets worden online opgeslagen, en kunnen ook met andere Google-gebruikers worden gedeeld, en realtime online tegelijk worden bewerkt, waarbij men elkaars wijzigingen direct op het scherm ziet wijzigen. 5tips.eu gebruikt Google Drive om informatie die we tegen komen online te verzamelen en later uit te werken.

Naar de website van Google Drive        Naar de download

Lotus Symphony

IBM bracht onder de naam Lotus Symphony een gratis Office alternatief op de markt om de strijd aan te gaan met Microsoft waar er voor hetzelfde software wel betaald moet worden. Het pakket bestaat uit een tekst-, een presentatie- en een spreadsheetpakket. Inmiddels is de ontwikkeling gestopt getuige de website van IBM, maar de Engelstalige versie is nog te downloaden (wel even registreren), het bestand is ongeveer 140 Mb groot en werkt op bijna elke pc. Het pakket draait onder twee besturingssystemen: Windows, Linux.

Naar de website        Naar de download (zoek op Lotus Symphony)