5 tips voor goede en veilige wachtwoorden

Tips voor goede en veilige wachtwoorden en meer informatie over wachtwoorden

Als je nou denkt dat je wachtwoorden zijn uitgelekt, dan zij er 2 websites waar je dat kunt checken ’;–Have I Been Pwned? en Scattered Secrets .

Het is belangrijk goede en veilige wachtwoorden te bedenken. Hieronder 5 tips.

Maar misschien moet je eerst het filmpje op onderstaande link naar Business Insider eens bekijken en horen wat Edwin van Andel, een Nederlandse hacker die het wachtwoord van Trump ontrafelde, over wachtwoorden zegt. Hij vertelt hoe een wachtwoord er meestal uitziet en waarom dat is. Kijk eens op een willekeurige site waar je een account aan moet maken naar de eisen waaraan dat wachtwoord moet voldoen. Vaak staat er minstens 8 tekens nodig zijn en “een hoofdletter, kleine letters, cijfers en een leesteken” Dat is precies wat mensen letterlijk doen en dat resulteert….

Business Insider techtalks Edwin van Andel

Gebruik wachtwoorden met voldoende tekens. Minstens 8 en als je een wachtzin gebruikt minstens 16. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Nee dus Gebruik een combinatie van speciale tekens, kleine letters, cijfers en hoodletters. Een willekeurige verzameling hiervan is lastig te kraken. Gebruik geen persoonlijke gegevens als wachtwoord. Dus geen namen, ook niet van familieleden, geen geboortedatum, straatnaam, automerk, kenteken, o.i.d. Dus geen dingen die aan jou kunnen worden gekoppeld. Een combinatie daarvan kan echter wel weer. Zie b.v. de link naar SeniorWeb hieronder. Gebruik geen bestaande woordenboek woorden. Die kunnen met een zogenaamde dictionary attack snel worden achterhaald. Anders wordt het als je b.v. een zin maakt van 4 willekeurige worden aan elkaar of een vreemde wachtzin. Gebruik voor verschillende zaken verschillende wachtwoorden. Dat kan door een sterk wachtwoord te kiezen en die op verschillende plaatsen aan te vullen met 1, 2 of 3 letters die met de website te maken hebben.

Waar mogelijk zou je gebruik moeten maken van tweetrapsverificatie. Je krijgt dan een code per email, sms of app die je als extra bij het inloggen moet ingeven. Maar moeilijke, en dus veilige wachtwoorden zijn weer moeilijker te onthouden. Maar ook daar is software voor. Kijk op 5 tips om geheim te houden voor een paar suggesties.

Wilt u nog meer over veilige wachtwoorden lezen, dan zijn hier nog een paar links naar informatie:

SeniorenWEB
Stappenplan veilig wachtwoord
Wachtwoord Generator
Video cursus veilige wachtwoorden Consumentenbond Mijn online identiteit Laat Je Niet Hack Maken