Personal Backup

Wij zijn al langere tijd op zoek naar een goede vervanging van Cobian Backup, omdat de ontwikkeling daarvan gestopt lijkt. We denken dat we in Personal Backup een uitstekende vervanger hebben gevonden. Daar zijn we na een paar maanden testen en uitzoeken inmiddels van overtuigd.
De vorige regel geeft al aan dat het niet simpel was, maar dat komt omdat het programma heel veel kan en veel opties heeft. Het is dus soms even zoeken, en dat komt omdat, althans dat vinden wij, de interface niet erg overzichtelijk is en soms zelfs rommelig. Dat kan zeker nog beter. Maar er wordt wel continu verder ontwikkeld door de maker Dr. J. Rathlev.
Er kunnen een onbeperkt aantal back-up taken ingesteld en opgeslagen worden. Dat vindt plaats door een verkenner-achtige structuur waarin mappen, submappen enz in of uitgeschakeld kunnen worden. Er kan ook gefilterd worden. Er kunnen mappen als doel worden ingesteld, maar dat kan ook een FTP-server zijn. Back-ups kunnen worden gezipt, en desgewenst ook met een AES-algoritme worden ge-encrypt. Volledige, differentiële en incrementele back-ups zijn mogelijk. Je kunt de back-up handmatig starten, maar er zijn ook nog een aantal andere mogelijkheden, o.a., en dat is onze favoriet, na de eerste afmelding op een dag.
Verder kunnen er back-up schema’s worden ingesteld. Mogelijkheden te over.

Naar de website        Naar de download

SyncBack Freeware

SyncBack Freeware is de gratis variant van SyncBackSE, een bekend commercieel shareware programma dat gebruikt wordt voor back-up, herstel, en het synchroniseren van bestanden en mappen, op een lokale schijf, een netwerkstation, een FTP-server, een ZIP-archief, of op verwijderbare media.
Als u werkt op uw computer dan zijn er momenten waarop u het prettig vindt om een back-up te hebben. Misschien hebt u per ongeluk een bestand verwijderd of moet u terug naar een voorgaande versie van uw werk. U wilt u werk op uw laptop synchroniseren met het werk op uw desktop of u wilt een backup maken via FTP.
SyncBack Freeware is het programma dat u kan helpen met al deze taken en meer.

Naar de website        Naar de download

Cobian Backup and Cobian Reflector

Cobian Reflector is de nieuwe naam voor de nieuwste versie van Cobian Backup. Cobian Backup is een multi-threaded programma dat gebruikt kan worden om back-ups van uw mappen en bestanden te maken naar andere mappen / schijven in dezelfde computer of andere computer in uw netwerk. FTP back-up wordt ook ondersteund in beide richtingen (download en upload).

Het programma bestaat uit twee verschillende modules: de toepassing en een service. Het programma draait op de achtergrond, gebruikt weinig geheugen en controleert uw backup taken en voert deze indien nodig uit. Cobian Backup is geen gebruikelijke backup applicatie: het kopieert alleen uw bestanden en mappen in originele of gecomprimeerde modus naar de andere bestemming, het resultaat is veiligheidskopie.
Een “Scheduler voor veiligheidskopieën” is een betere omschrijving voor het programma. Cobian Backup ondersteunt verschillende methoden van compressie en sterke encryptie. Inmiddels is versie 11 verschenen. Misschien is dit wel de laatste versie van een prima backup programma, want het is al heel lang erg stil op de site en de ontwikkeling lijkt stil te staan.

Naar de website        Naar de download

FBackup

FBackup heeft een eenvoudige interface en gidst u door het proces van het definiëren van een back-up met behulp van een vriendelijke wizard die u vraagt:

• Waar wilt u de back-up opslaan (de bestemming).

• Waarvan wil je een backup maken (de bronbestanden).

• Hoe wil je de backup maken (met behulp van de volledige back-up die de bestanden zipt, of exacte kopie van het origineel zonder zip).

• Wanneer wil je de back-up starten (u kunt het schema automatisch of handmatig laten uitvoeren).

Zodra een back-up taak is gedefinieerd kunt u deze handmatig starten met de Backup-knop (of F6), of als u een tijdsplanning instelde start deze automatisch. FBackup kan gemakkelijk een back-up van bronnen op lokale stations (inclusief USB aangesloten stations) naar bestemmingen zoals USB / Firewire aangesloten apparaten of netwerkstation plaatsen.
Het creëert standaard zip-bestanden (bij gebruik van de volledige back-up), of exacte kopieën van de originele bronnen zonder compressie (met behulp van de back-up spiegel).

Naar de website        Naar de download

FreeFileSync

Als je een gratis synchronisatie programma met smartsync zonder restricties zoekt, dan is FreeFilesync een geweldig alternatief. Eigenlijk is dit geen echt backup programma, maar een synchronisatie tool net als SyncToy.
FreeFilesync maakt gebruik van de windows taakplanner om de synchronisatie te plannen, maar bevat tevens een zogenaamde realtime sync mogelijkheid, waarbij het zelfs mogelijk is om synchronisatie plaats te laten vinden op het moment dat er bijv. een usb stick wordt aangesloten.
Bij het downloaden wel oppassen dat je niet op de verkeerde link klikt.

Naar de website        Naar de download